Value Factory, Shenzhen, China

De transformatie van een oude glasfabriek tot een expositieterrein met tentoontellingsruimten, de zogenaamde “Value Factory”, biedt plaats aan de Bi-city Biennale of Urbanism and Architecture van Shenzen en Hong Kong. Dit evenement wordt gezien als een eerste stap om deze locatie duurzaam om te vormen tot een creatieve hub.
Als onderdeel van een internationaal team van architecten maakten wij het ontwerp voor de transformatie van een oude glasfabriek naar de Value Factory, de venue voor de Shenzen, Hong Kong Bi-city Biennlae of Urbanism and Architecture. Dit evenement wordt gezien als een eerste stap om deze locatie duurzaam om te vormen tot een creatieve hub. In een vroeg stadium hebben wij samen met curator Ole Bouman de locatie geanalyseerd en een toolbox met ontwerpprincipes vastgesteld. Op basis daarvan zijn daarna, in een meerdaagse on site workshop met 15 architecten, de ontwerpuitgangspunten voor de locatie en de principe details voor de verschillende gebouwen bepaald.

De bijzondere locatie en haar toekomst moest op de voorgrond komen te staan meer dan de inhoud van de biennale, zoals bij een gebruikelijke biennale. Het versterken van de ervaring van de fabriek als industrieel erfgoed stond daarbij voorop. Bij elk gebouw zijn met minimale ingrepen aangetroffen bestaande kwaliteiten aangedikt. Vervolgens is de begeiding tot uitvoering door plaatselijke architecten buro’s verzorgd, die ook deel uitmaakten van de workshops. Deze aanpak is bekroond met de Organising Committee award.

Voor de inrichting van de open ruimte is het principe van Urban Mining toegepast. Stapels steigerplanken en putdeksels die rond slingerden zijn omgevormd tot bestrating, die het ruwe industriele karakter van de plek versterken. Tevens is een industriele urban farm toegevoegd, waar scholen en andere bezoekers kunnen tuinieren.

Opdrachtgever: Shenzen, Hong Kong Bi-city Biennlae of Urbanism and Architecture Locatie: Shenzen Status: gerealiseerd Samenwerking: Zetao Chen, Anssi Lassila, Pedro Rivera, Lua Nitsche, Jianxiang He, Ying Jiang, Doreen Liu, Milena Zaklanovic, Marc Maurer, Teemu Hirvilammi, Shantanu Poredi, Thomas Odorico, John van de Water, Aleksandar Joksimovic en Michael Patte