Uitbreiding Nationaal Reddingmuseum
Dorus Rijkers, Den Helder

Het Nationaal reddingmuseum Dorus Rijkers krijgt een eigentijds imago en voldoende flexibiliteit voor exposities door het plaatsen van een compact, sculpturaal volume in de centrale museumruimte, dat refereert aan de esthetiek van de scheepsbouw.
Omdat in een naastgelegen loods een groot theater wordt geplaatst is het Nationaal Reddingmuseum genoodzaakt te verbouwen. De basisgedachte achter de ontwerpingreep is om al het museumprogramma dat aan de loods wordt toegevoegd of in de loods verschuift, samen te brengen in één bouwvolume dat als een “schip” in de grote monumentale loods wordt geplaatst. Door dit bouwvolume te beschouwen als een sculpturaal object in de kleuren van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij), ontstaat een interessante dialoog met de oude, monumentale details van de loods.
Door al het nieuwe programma samen te brengen in één bouw-volume blijft de resterende ruimte in de loods flexibel indeelbaar, hetgeen bijdraagt aan een goed functioneren van het museum. Het kleurenspel op het nieuwe bouwvolume draagt bij aan de ruimtelijke ervaring in de loods. Wanneer bezoekers zich bewegen, verschijnen of verdwijnen kleurvlakken op het bouw-volume. Het pittige kleurenpalet ontdoet het museum van zijn stoffige imago. Door de schuine lijnen waarmee wanden eindigen (zie langsdoorsnede) refereert het bouwvolume aan de esthetiek uit de scheepsbouw.

Opdrachtgever: Zeestad BV
Locatie: Willemsoord, Den Helder
Status: gerealiseerd, 2015
Samenwerking: IMd, BNN, bouwbedrijf de Nijs