Verduurzaming en optopping Geuzenveldflat, Amsterdam

Temp.architecture heeft van Stadgenoot opdracht gekregen voor het ontwerp van de vastgoedverbetering van het door Dudok ontworpen woongebouw met bedrijfsplint aan het Lambertus Zijplein in Amsterdam Geuzeveld. Inzet is het verduurzamen van het complex van label F tot label A, het optimaliseren van de 84 bestaande woningen en het toevoegen van 26 nieuwe woningen in plaats van de huidige bergingen in de kap.
Stadgenoot wil haar woningen in het complex Nolensstraat Noord optimaliseren en verduurzamen. De ambitie is vastgoedverbetering naar toekomstbestendige woningen voor zover mogelijk confom het huidige programma van eisen van Stadgenoot en een energielabel sprong van F naar minimaal label A. Daarnaast is het doel om de bergingen in de zolder tot woningen om te vormen en de gevels van de plint een economische upgrade te geven. Het oorspronkelijke complex uit 1957 is ontworpen door Dudok. Het vormde een helder en consequent uitgewerkt ensemble van bruingele baksteen met witte accenten. Door een aantal latere aanpassingen is deze helderheid aangetast.
Het gebouw heeft een duidelijke voorkant met winkels aan het Lambertuszijplein en een achterkant met ruimten voor opslag aan de Nolensstraat. De sociaal onveilige en rommelige uitstraling aan de kant van de Nolensstraat is voor verbetering vatbaar. Ook is er in 2005 een complex met supermarkt nogal respectloos tegen het bestaande complex aangebouwd. De laad- en losplek en toegang tot de garage hebben het al aanwezige achterkant karakter nog meer versterkt. Met het nieuwe ontwerp worden deze aandachtspunten verbeterd.
Opdrachtgever:  Stadgenoot Locatie: Geuzenveld, Amsterdam Status: start VO 2024 Samenwerking bouwteam: Coen Hagedoorn Bouwgroep Constructies: IMD Adviseur duurzaamheid: Trecodome