Diderotblok

Dit in BIM uitgewerkte woongebouw met 116 huurwoningen, zet binnen de grenzen van sociale woningbouw maximaal in op duurzaamheid, flexibiliteit en natuurinclusiviteit. Daarnaast verhoogt het de leefbaarheid in de buurt met zijn heldere stedenbouwkundige structuur en het verhogen van het aantal adressen aan alle drie de straatzijden.
Het belangrijkste uitgangspunt van ons ontwerp is om van het nieuwe Diderotblok samen met het naastgelegen Rousseaublok een heldere stedenbouwkundige eenheid te maken van woningen rondom een collectieve groene hof omsloten door openbare straten. De huidige parkeerhoven aan de Diderotstraat worden daartoe omgevormd tot een groene hof als gemeenschappelijke buitenruimte voor de kleinere woningen op de verdiepingen met aansluitend privé tuinen voor de grotere woningen op de begane grond. Ook qua materialisatie (kleur baksteen) en benadrukking van richtingen door accenten met betonbanden in bakstenen gevels sluit de nieuwbouw aan bij het Rousseaublok. Net als het Rousseaublok, krijgt het nieuwe Diderotblok een witte plint met daarboven een grijs-bruin bakstenen volume. Dit volume heeft in de langsrichting betonbanden t.p.v. de vloeren en het dak. De kopgevels krijgen bakstenen rollagen t.p.v. de vloeren en een betonband t.p.v. het dak. De gemeenschappelijke terrassen op de eerste verdieping van de koppen van de zijvolumes sluiten door hun terugsprining duidelijk aan op de buitenruimten van het Rousseaublok.
Het ontwerp kent een economische en flexibele structuur die twee typen woningen kan opnemen, een twee kamer woning van 36m2 en een drie kamer woning van 76m2. Door de natte cellen, entrees en buitenruimten in beide woningen op dezelfde positie te plaatsen zijn beide typen eenvoudig uitwisselbaar. De gebouwen worden aangesloten op stadswarmte en krijgen PV cellen en sedum op het dak. Rondom het gebouw bevinden zich infiltratiekratten en in de gevels zijn nestkasten voor vleermuizen en vogels geïntegreerd. Zo wordt het gebouw Rainproof en natuurinclusief. Door slim gebruik te maken van overstekken en de uitgekiende plaatsing van bomen wordt hitte stress voorkomen. De binnenhoven worden ingericht met vlindertuinen met een variatie aan soorten.
Opdrachtgever: Stadgenoot Aannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma Locatie: Amsterdam Nieuw West Status: Realisatie medio 2022 Samenwerking: Jansen Wesselink, Nieman, Breman