Natuurinclusieve CLT woningen Weespertrekvaart, Amsterdam

Groei! is  de meest natuurinclusieve woonbuurt van Nederland. Het plan in de Weespertrekvaartbuurt in Amsterdam  omvat 58 koop loftwoningen en 165 huurwoningen (voor middelduur & sociaal segment). Alle woongebouwen bestaan uit een casco van CLT (Cross Laminated Timber) op een sokkel van prefab betondelen. De architectuur van Groei! staat met haar vrijwel volledig begroeide gevels,  extensieve daktuinen en ecologische verbindingen evenzeer in dienst van de natuur als van haar menselijke gebruikers.

Een groene oase met wonen, zorg en werken trekt de natuur de stad in. Het overwoekerde ensemble van houten woonblokken met zijn driedimensionale wereld van speelse routes stimuleert beweging, creëert ruimte voor planten, dieren en mensen en nodigt uit tot spontane ontmoetingen en ontdekkingen. De voordeuren van bijna alle woningen grenzen direct aan het groen. De route naar het appartement gaat door natuur en groene terrassen, verhoogde bruggen en dichtbegroeide gevels.

Elk blok binnen het plan bestaat uit een casco van CLT. De blokken hebben hun eigen karakter, maar passen binnen het ensemble. In de gevelzone verschillen materialisering, gevelopbouw en ornamentiek per volume. Het gevelgroen vormt de buitenste en grote delen van het jaar meest beeldbepalende laag. De blokken hebben daarmee een gelaagde en in de tijd veranderlijke levende gevel.

Temp.architecture is verantwoordelijk voor het ontwerp van twee blokken (A en B). Bestaande uit een 24-uurszorginstelling met 32 wooneenheden, 37 middensegmenthuurwoningen en 700 m2 kantoren en commercieel programma.

Opdrachtgever: VORM
Locatie: Amsterdam Weespertrekvaart
Status: gewonnen tender, in ontwikkeling
Samenwerking: de Architecten Cie, Raumplan
Landschapsarchitect: Flux Landscape Architecture
Render studio: Parallel
Woningcorporatie: Rochdale
Constructie adviseur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Bouwfysica adviseur: DGMR, Nieman en OMRT
Adviseur circulariteit: New Horizon
Bouwsysteem: CD20 Bouwsystemen
Tendermanager: Tenman
Groenbeheer: Donker Groep
Waterbeheer: Mijn Waterfabriek
Ecologisch adviseur: Ecologisch Adviesbureau Viridis
Programma
165 huurwoningen (voor middelduur & sociaal segment)
58 koop loftwoningen
bedrijfsruimten, kantoorruimten, horeca
24-uurs woonvoorziening, buurtkamer
Parkeerplaatsen auto’s en fietsen