Circulair kantoor Panorama West, Amsterdam

Door slim hergebruik van bouwmaterialen en meubilair wordt een leegstaande kantoorverdieping met adembenemend uitzicht over de westzijde van de Amsterdamse binnenstad getransformeerd in een flexibel werklandschap voor kleine ondernemers. Temp.architecture is zowel initiatiefnemer, ontwerper, makelaar, host en beheerder van Panorama West.

Om te komen tot een goede werkomgeving voor kleine bedrijven is het bestaande, hokkerige
kantoor omgevormd tot een open werklandschap opgedeeld door collectieve voorzieningen,
zoals overlegruimten, stilteplekken, twee pantry’s en een grote multifunctionele ruimte. Gezien het beperkte budget zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Het interieur is circulair. Zo zijn de bestaande binnenwanden verplaatst en zijn grote delen van plafond en vloerbedekking gehandhaafd. Het meubilair in de vergaderkamers komt van een huurder elders in het gebouw, die is ingekrompen. 

Om de verzameling aan hergebruikte elementen weer tot een geheel te smeden, worden alle collectief te gebruiken ruimten in verschillende tinten rood gekleurd. Zo ontstaat ondanks de veelheid aan gebruikers een heldere “corporate identity”.

Het ontwerp voor de speelse, interactieve blokken, die als zitjes, tafeltjes, banken en torentjes gebruikt kunnen worden, dragen bij aan de informele uitstraling van het werklandschap. De blokken zijn met oranje en wit vilt bedekt en hebben een handvat, waarmee ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Opdrachtgever: Cocon Vastgoed
Locatie: Amsterdam West
Samenwerking: Gerk van de Wal / City Work Space
Status: gerealiseerd
Foto’s: Katja Effting