Silogebouw, Value Factory,
Shenzhen, China

De transformatie van een oude glasfabriek tot een expositieterrein met tentoontellingsruimten, de zogenaamde “Value Factory”, biedt plaats aan de Bi-city Biennale of Urbanism and Architecture van Shenzen en Hong Kong. De silo voor zandopslag, van nature rijk aan spectaculaire ruimten, is publiek toegankelijk gemaakt door grote gaten te zagen in het dikwandige beton, sparingen in de vloeren op te vullen met grote glasplaten en een spiraalvormige trap aan te brengen in één van de silo’s.
Als onderdeel van een internationaal team van architecten maakten wij het ontwerp voor de transformatie van een oude glasfabriek naar de Value Factory, de venue voor de Shenzen, Hong Kong Bi-city Biennlae of Urbanism and Architecture. Dit evenement wordt gezien als een eerste stap om deze locatie duurzaam om te vormen tot een creatieve hub. In een vroeg stadium hebben wij samen met curator Ole Bouman de locatie geanalyseerd en een toolbox met ontwerpprincipes vastgesteld. Daarna zijn in een meerdaagse on site workshop met 15 architecten de ontwerpuitgangspunten voor de locatie en de principe details voor de verschillende gebouwen bepaald.

De silo voor zandopslag was al zo rijk aan spectaculaire ruimten dat deze in essentie alleen voor het publiek toegankelijk hoefde te worden gemaakt met een nieuwe routing. Door het zagen van grote gaten in het dikwandige beton, de sparingen in de vloeren op te vullen met grote glasplaten en een spiraalvormige trap aan te brengen in één van de silo’s kan het publiek het panoramaterras boven op de silo’s bereiken. Op de bovenste verdieping is tevens een transparante glazen catwalk tafel gemaakt. Met een nieuwe gladde witte gietvloer is de ervaring van de ruwe afwerking van de wanden en plafonds, met afgebladderde verf, versterkt. 

Opdrachtgever: Shenzen, Hong Kong Bi-city Biennlae of Urbanism and Architecture Locatie: Shenzen Status: gerealiseerd Samenwerking: Zetao Chen, Anssi Lassila, Pedro Rivera, Lua Nitsche, Jianxiang He, Ying Jiang, Doreen Liu, Milena Zaklanovic, Marc Maurer, Teemu Hirvilammi, Shantanu Poredi, Thomas Odorico, John van de Water, Aleksandar Joksimovic en Michael Patte