Galeriewoning, Amsterdam-IJburg

De woning is consequent ingedeeld in een open en een gesloten zone, waardoor de ruimten rijk zijn aan contrasten tussen licht en donker, open en dicht, groot en klein. Zo is de woning bovendien goed als kunstgalerie te gebruiken.
Woonfuncties die gebaat zijn met licht, uitzicht en overmaat, zoals de woonkamer en het gastenverblijf, zijn ondergebracht in de open zone. Functies die juist vragen om beslotenheid, afzondering en tempering van het daglicht, zoals opslagvoorzieningen en de sanitaire ruimten, zijn ondergebracht in de gesloten zone. Omdat de open en de gesloten zone door de hele woning direct naast elkaar gelegen zijn, vindt er een voortdurende wisselwerking plaats.

De bewoners willen de woning ook als kunstgalerie kunnen gebruiken. Door de openheid, de variaties in afmetingen, de daglichtinval en de neutrale afwerkingen lenen de ruimten in de open zone zich hier goed voor.

De woning is op verschillende manieren in te delen. Zo bestaat enerzijds de mogelijkheid de woning te gebruiken als 1 aaneengesloten ruimte, maar kan de woning na het plaatsen van een aantal lichte binnenwanden ook worden opgedeeld tot en maximum van 6 kamers. Zo is de woning ook in de toekomst, eventueel door volgende bewoners, aan te passen.

Opdrachtgever: particulier
Locatie: Amsterdam IJburg
Status: gerealiseerd, 2008
Samenwerking: bouwbedrijf Nat en zn
Foto’s: Katja Effting