Flexibel woonzorgcomplex, Hillegom

Dit woonzorgcomplex, geschikt voor kleinschalig wonen, is op termijn om te vormen tot een reeks woningen voor de reguliere markt.

Het woonzorgcomplex biedt ruimte aan 6 woongroepen voor dementerenden. Het 3 verdiepingen hoge gebouw kent een horizontale organisatie: 14 mini-appartementen vormen op een bouwlaag 2 woongroepen met een gezamenlijke woonkamer en keuken. Bijzonder is dat de verkeersruimte naar deze appartementen tevens “zwerfruimte” is voor de doelgroep: dementerende ouderen. Deze verkeersruimte ligt niet – zoals gebruikelijk – inpandig, maar aan de gevel aan de tuinzijde. Zo houden alle bewoners goed contact met het buitenklimaat.

Het gebouw is op termijn om te vormen tot wooneenheden voor de reguliere markt. Dit kan zowel door de verdiepingen in verticale zin op te delen, zodat grondgebonden gezinswoningen kunnen ontstaan. Ook is het denkbaar dat de kleine wooneenheden worden samengevoegd tot grotere, zodat appartementen met uiteenlopende formaten ontstaan. De markt voor geriatrische zorg is onvoorspelbaar en de belegger in dit project verlangde de mogelijkheid tot alternatief gebruik op termijn.

Opdrachtgever: Stichting Zorgbalans

Locatie: Zorgboulevard, Hillegom

Status: Voorlopig Ontwerp

Samenwerking: Nieuwblauw (stedenbouw en landschap), gemeente Hillegom