Hotel-restaurant Nieuwe Oostoever, Amsterdam-West

De kenmerkende architectuur van het bestaande monumentale uitkijkterras met de horizontale witte borstweringen uit de wederopbouwperiode, vormt ook het uitgangspunt voor de architectuur van het nieuwe hotelgebouw. Zo vormen bestaand én nieuw op deze markante plek in Amsterdam Nieuw West een vanzelfsprekend geheel.
Het ontwerp bestaat uit een grand café en restaurant, twee multifunctionele ruimten, een hotel voor 120 kamers en een ondergrondse parkeergarage. Het bestaande uitkijkterras en kiosk op de locatie worden in oude staat hersteld en onderdeel van het nieuwe geheel. Hiermee ontstaat een voorziening voor een breed publiek: voor buurtbewoners en toeristen, voor zakenlieden en creatievelingen uit de nabije omgeving, voor recreatieve sporters, bezig met het rondje Sloterplas, en dagjesmensen en gezinnen die er evenementen bezoeken.
De genoemde functies vullen elkaar goed aan. Zo kunnen gasten van een bruiloft in één van de evenementenruimten overnachten in het hotel. Toeristen eten en drinken in het cafe-restaurant voordat ze de stad bezoeken. Bovenin het gebouw zorgt één van de twee verhuurbare evenementenruimten voor adembenemende uitzichten. De ondergrondse garage bevat voldoende parkeerruimte en voorkomt parkeeroverlast in de omgeving. Met hulp van een verkeerskundige is het ontwerp verkeersveilig gemaakt. Het ontwerp bevat goede voorzieningen voor rolstoelers.

Opdrachtgever: Heren 2 Projectontwikkeling
Locatie: Amsterdam West
Samenwerking: DHV
Status: gewonnen prijsvraag, 2009