Circulaire portieketagewoningen
de Punt, Amsterdam-Osdorp
Deze drie identieke portieketage flatgebouwen in Amsterdam de Punt worden niet gesloopt, maar vernieuwbouwd. Met behoud van het bestaande casco levert deze transformatie energiezuinige woningen op met goed bruikbare, eigentijdse woningplattegronden en royale balkons. De woningen gaan van energielabel F naar energielabel A en worden in hoge mate circulair gematerialiseerd. Zo worden niet alleen de casco’s hergebruikt, ook de kenmerkende Airey-tegels komen terug op isolerende gevelpanelen van houtskeletbouw. Ook voor de herinrichting van de openbare buitenruimten maakten wij het ontwerp, waarbij natuur inclusiviteit en klimaatbestendigheid centraal staan. De architectuur van het geheel refereert aan de oorspronkelijke wederopbouwarchitectuur uit de jaren 60. Ingrepen uit de jaren 90 worden verwijderd.
In de Punt, in Amsterdam-Osdorp, heeft de afgelopen jaren grootschalige stadsvernieuwing plaatsgevonden. Hierbij hebben veel van de oorspronkelijke woongebouwen uit de wederopbouwperiode plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Enkele jaren geleden besloot Ymere in overleg met de gemeente om de laatste 3 woongebouwen (162 portieketagewoningen) in het gebied ten zuiden van de Osdorper Ban niet te slopen maar juist te behouden en grondig te vernieuwbouwen. Als partner selecteerde Ymere hierbij al eerder bouwbedrijf de Nijs. De Nijs en Ymere kozen samen voor Temp.architecture als architect voor deze transformatieopgave.
De 3 gebouwen werden begin jaren 60 van de vorige eeuw ontworpen door architect Hein Klarenbeek, partner bij het architectenbureau van de vermaarde wederopbouw-architect Berghoef. Deze architecten waren ervaren in het toepassen van het zogenaamde Airey bouwsysteem, een uit Engeland afkomstig bouwsysteem waarmee na de 2e wereldoorlog snel en met weinig middelen op grote schaal woningbouw kon worden gerealiseerd. Ook de te behouden gebouwen in de Punt zijn gebouwd met de Airey bouwmethode. Begin jaren 90 werden de flats opgeknapt. Veel van de oorspronkelijke betonstructuur is toen verdwenen achter isolerende Cempanel-panelen, waarmee de gebouwen een ander uiterlijk kregen.
De gebouwen krijgen bij de komende transformatie een nieuw en eigentijds gezicht waarbij de oorspronkelijk betonstructuur weer leidend zal worden in de architectuur. De woningplattegronden worden volledig herzien. Eén van de drie woongebouwen blijft sociale huur (54 woningen), het tweede blok wordt verhuurd in de vrije sector en de woningen in het derde blok worden koopwoningen. De gebouwen worden verduurzaamd tot ten minste label A.
- Alle
- Publiek
- Research
- Werken
- Wonen
- Zorg