Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC

Tesamen met het omliggende park vormt dit entreepaviljoen een nieuwe entree naar de stad voor het grootste ziekenhuisgebouw van Nederland. Zowel het park als het paviljoen zet de gezondheid en het welzijn van patiënten, medewerkers, studenten én buurtbewoners centraal.

Tot voor kort was de locatie AMC van het Amsterdam UMC een gesloten bolwerk dat zich afkeerde van de stad. Het ontwerp opent het gesloten, institutionele gebouw naar zijn omgeving en herdefinieert daarmee de positie van het ziekenhuis van een introverte, medische machine tot een stimulerende en gastvrije ontmoetingsplek midden in de 21e eeuwse samenleving. Onderdeel van de opgave is ook het herorganiseren van de logistiek en het parkeren rondom de entree, waar automobilisten, voetgangers, fietsers en ambulances elkaar zonder problemen moeten kunnen passeren.  

Het park biedt een grote variatie aan plekken. Markante routes door het groen bieden een heldere oriëntatie en stimuleren keer op keer tot bewegen en ontmoeten. Het midden in het park gelegen, sierlijk vormgegeven entreepaviljoen geeft bezoekers een royaal welkom en stelt hen door de organische vormgeving en warme, natuurlijke materialen op hun gemak.

Opdrachtgever: AMC / Amsterdam UMC
Status: opgeleverd in 2022
Samenwerking: studio Nuy van Noort, studio Blad

Adviesteam: Pieters Bouwtechniek, Ingenieursburo Nelissen, Bremen Bouwadviseurs, BBC Bouwmanagement

Aannemer: MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek

foto’s: Wouter Jansen, Onno Valk