AMC Health Park

Tesamen met het omliggende park vormt dit entreepaviljoen een nieuwe entree naar de stad voor het grootste ziekenhuis van Nederland. Zowel het park als het paviljoen zet de gezondheid en het welzijn van patiënten, medewerkers, studenten én buurtbewoners centraal.
Momenteel is het AMC een gesloten bolwerk dat zich afkeert van de stad. Het ontwerp opent het gesloten, institutionele gebouw naar zijn omgeving en herdefinieert daarmee de positie van het ziekenhuis van een introverte, medische machine tot een stimulerende en gastvrije ontmoetingsplek midden in de 21e eeuwse samenleving. Onderdeel van de opgave is ook het herorganiseren van de logistiek en het parkeren rondom de entree, waar automobilisten, voetgangers, fietsers en ambulances elkaar zonder problemen moeten kunnen passeren.
Het park biedt een grote variatie aan plekken. Markante routes door het groen bieden een heldere oriëntatie en stimuleren keer op keer tot bewegen en ontmoeten. Het midden in het park gelegen, sierlijk vormgegeven entreepaviljoen geeft bezoekers een royaal welkom en stelt hen door de organische vormgeving en warme, natuurlijke materialen op hun gemak.
Opdrachtgever: AMC / Amsterdam UMC Status: realisatie start in 2019 Samenwerking: studio Nuy van Noort, studio Blad, Pieters Bouwtechniek, Ingenieursburo Nelissen, Bremen Bouwadviseurs, BBC Bouwmanagement fotografie: Katja Effting, Ewout Huibers