Gewonnen: tender Weespertrekvaart kavels 2 en 3 in Amsterdam

De inzending GROEI van VORM is geselecteerd als winnend plan voor de Weespertrekvaart kavels 2 en 3.

Temp.architecture.urbanism is naast de de Architekten Cie. en Office Raumplan een van de architecten van deze bijzondere groene wereld die naast het Bajeskwartier zal verrijzen.

We gaan met veel plezier aan de slag om dit innovatieve groene plan tot realisatie te brengen!

MEEST NATUURINCLUSIEVE PLAN IN AMSTERDAM | De Gemeente Amsterdam heeft het concept GROEI van VORM geselecteerd als winnend plan voor Weespertrekvaart kavel 2 en 3 in Overamstel. GROEI wordt een van de meest natuurinclusieve plannen van Nederland, waarin 58 koop loftwoningen en 165 huurwoningen (voor middelduur & sociaal segment) worden gerealiseerd. Een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame leefomgeving die biodiversiteit en gezondheid maximaal ondersteunt, naar ontwerp van Flux landscape architecturede Architekten Cie.Temp.architecture.urbanism en Office Raumplan.

GROEI biedt een uitgekiend, modern programma voor wonen, zorg en werken in een groene oase, die de natuur de stad intrekt. Een omgeving waar mens en natuur gezond kunnen wonen en werken. GROEI is straks het enige gebouw in Nederland met op acht meter hoogte een daktuin met grond pakketten van gemiddeld tachtig centimeter hoog. Hierdoor kan er volwaardig groen in groeien.

De natuur is de verbindende factor in GROEI. Rondom het plan liggen meerdere parken en groengebieden als een gebroken ketting. Tuinpark Amstelglorie, de tuinen van het Bajeskwartier, het sportpark Drieburg en begraafplaats de Nieuwe Ooster worden dankzij GROEI met elkaar verbonden. Met het concept worden landschap en architectuur vanaf het maaiveld tot aan het dak met elkaar verweven. Meer dan 80% van de gevels krijgt een groene begroeiing, waardoor bewoners gedurende vier seizoenen een andere gevel aanschouwen. De toegepaste bouwmaterialen bestaan grotendeels uit biobased materialen, zoals hout. Ook passen we circulair beton toe. Gecombineerd met de groene vallei, een eetbaar bos met eetbare vruchten, een gedetailleerd beplantingsplan en nestkasten in balkons en kozijnen is GROEI een van de meest natuurinclusieve plannen van Nederland.

De waarde van natuur wordt met het winnende concept expliciet gemaakt. Natuurinclusiviteit was het speerpunt in de ontwikkeling van GROEI: “Met ons concept kunnen mensen optimaal genieten van de natuur en trekken we tegelijkertijd dieren aan. Natuur helpt de stad bij klimaatadaptatie, vegetatie gaat hittestress tegen en is goed voor de luchtkwaliteit en bovenal een basis voor het creëren van een leefbare woonomgeving”, vertelt Mo Sedighi, Senior conceptontwikkelaar bij VORM. “Alleen al de aanblik van groen kalmeert de mens, en natuur doet nog zoveel meer.”

Het hele persbericht lezen? Klik hier: https://lnkd.in/ex3W64_K

Aan GROEI werken mee: Flux landscape architecturede Architekten Cie.Temp.architecture.urbanismDonker GroepOMRTDGMRTenmanNew Horizon Urban Mining B.V., VORM2050, Mijn WaterfabriekCD20 b.v.bbn adviseursIMd Raadgevende IngenieursVIAC AdviseursFacédo Geveltechniek B.V.VIANEN en Sorba Projects b.v.Parallel en Ecologisch Adviesbureau Viridis