Woning in het bos, Zweden

Op een open plek in een uitgestrekt bos in de Zuid Zweedse regio Småland wenst een Nederlands echtpaar een woonhuis dat op eigentijdse wijze recht doet aan hun woonwensen en de kwaliteiten van de locatie, maar desondanks past in de typische Zweedse architectuur traditie.
De woning is gelegen aan de rand van een open plek in een bosrijk gebied en gepositioneerd tussen enkele monumentale bomen. Het bouwvolume bevat aan de tuinzijde een grote, dubbelhoge ruimte met grote raampartijen. Hierdoor zijn de hoge bomen rondom het huis tot diep in de woning goed zichtbaar en dringt de zon tot ver in de woning door. Deze sterk beglaasde, dubbelhoge ruimte is atypisch in dit Scandinavische landschap, waar het ‘s winters hard kan vriezen en woonruimten meestal klein en enkellaags zijn. Aan de westzijde van de open plek is een enkellaags bijgebouw gepositioneerd dat een berging en garage bevat. Op de kop van dit bijgebouw maakt een overkapte buitenruimte het mogelijk om ook bij minder goede weersomstandigheden buiten te zitten. Gezien de grote afstanden tot de bewoonde wereld is de woning nagenoeg zelfvoorzienend. Met een 70 meter diepe bron op eigen terrein voor warmte en koude opslag wordt de temperatuur in het huis gereguleerd. Uit de bodem wordt ijzerhoudend water gepompt. Een waterzuiveringsinstallatie voegt aan dit water zuurstof toe, waardoor het ijzer zonder chemicaliën uit het water kan worden gefilterd. Zo wordt ter plaatse drinkwater geproduceerd. De afvoer van vuilwater geschiedt naar een put met infiltratiebed op eigen terrein. Alleen elektra en internet worden van buiten het kavel aangeleverd. Zoals bij de meeste erven op het Zweedse platteland wordt het huis van de omliggende natuur afgeschermd door een tuin waarin groente en fruit wordt verbouwd voor eigen gebruik.
De woning bestaat uit 2 delen. De dubbelhoge ruimte aan de zuidzijde grenst aan de open tuin en wordt gebruikt als woon- en leefruimte. Centraal in deze ruimte staat in de voorgevel een monumentale haard, van waaruit het zowel in het interieur als in het exterieur mogelijk is om vuur te maken. Een houten vlonder rondom het bouwvolume biedt een comfortabel terras rondom deze dubbelhoge leefruimte. De overgang tussen de hoge ruimte en het achterste deel van het huis wordt gemarkeerd door een wand van houten latten. Deze wand is op sommige plekken transparant, waardoor een dubbelzinnige relatie ontstaat tussen de hoge leefruimte en de ruimten direct achter deze lattenwand, zoals de keuken, de trap en verkeersruimten. In het achterste deel van de woning bevinden zich de slaapkamers, 2 gastenverblijven en de sanitaire ruimten. Aan de achterzijde bestaat de mogelijkheid het pand in de toekomst uit te breiden. In de Zuid Zweedse plattelandsregio Småland wisselen bossen, meren en weilanden elkaar af. Het heuvelachtige landschap is dun bezaaid met huizen en boerderijen met de kenmerkende Falu roodgekleurde houten gevels. De kleur wordt van oudsher gebruikt omdat het pigment metalen bevat die de conserverende werking van de verf versterken. Deze traditionele kleur rood is ook hier gebruikt en maakt het gebouw daarmee verwant aan de lokale bouwtraditie. In de gevel zijn brede en smalle houten delen op kenmerkende wijze over elkaar heen geschoven en gecombineerd met witte kozijnen. Dit, in combinatie met de traditionele kapvorm, maakt de architectuur van het bouwvolume typisch Zweeds. De dubbelhoge raampartijen echter geven de woning desondanks een uniek karakter. Zo ontstaat een eigentijds woonhuis dat past bij de specifieke woonwensen en zich tevens voegt in de lokale bouwtraditie.
Opdrachtgever: partikulier Locatie: Småland, Zweden Status: gerealiseerd 2021 aannemer: Nybe AB fotografie: Wouter Jansen