Woongebouw Diderot

Dit woongebouw, dat ruimte biedt aan 116 sociale huurwoningen, verhoogt de leefbaarheid in de buurt door zijn heldere stedenbouwkundige structuur. Het gebouw heeft een openbare buitenkant, waaraan alle adressen liggen, en een private binnenkant.

Het bedrijfsverzamelgebouw uit de jaren 50 dat momenteel op deze plek staat, is omringd door een overmaat aan openbare ruimte en heeft geen adressen aan de straat. Het gevoel van sociale veiligheid in de buurt is hierdoor laag.

Het ontwerp kent een economische en flexibele structuur die twee typen woningen kan opnemen, een twee kamer woning van 36m2 en een drie kamer woning van 76m2. Door de natte cellen, entrees en buitenruimten in beide woningen op dezelfde positie te plaatsen zijn beide typen eenvoudig uitwisselbaar. 

Het ontwerp bestaat uit 2 fasen. In fase 1 wordt het leegstaande voormalige bedrijfsverzamelgebouw gesloopt en vervangen door woningen. In fase 2 kan ook de nu nog deels verhuurde strook met verouderde woningen gesloopt worden en aan het plan worden toegevoegd.

In overleg met de stedenbouwkundige supervisor is in maatvoering en materialisatie de juiste relatie vastgesteld tussen dit nieuwbouwplan en de monumentale panden in de omgeving uit de wederopbouwperiode van de stad.

Opdrachtgever: Stadgenoot
Locatie: Amsterdam Nieuw West
Status: Realisatie medio 2019
Samenwerking: Bouwadviesbureau Strackee (constructie),
Antea Group (brandveiligheid)