Woning in Marokko

Deze woning, voor een Nederland woonachtige Marokkaan, brengt een delicaat evenwicht tot stand tussen traditie en moderniteit, tussen Arabische ornamentiek en Noord-Europese efficiëntie.
Kenmerkend voor sommige Marokkaanse bouwwerken is een massief, gesloten exterieur terwijl het interieur rijk gedecoreerd en eindeloos verfijnd is. Een dergelijk massief bouwvolume wordt voorgesteld met in het hart daarvan een rijk gedecoreerde Riad (traditioneel Marokkaans woord voor patio). Op de begane grond zijn de belangrijkste en meest representatieve ruimten samengebracht. Op de eerste verdieping zijn de meer private ruimten zoals de slaapkamers en de badkamers en in de kelder zijn de dienstruimten ondergebracht.
De kavel – aan de rand van de beroemde oude binnenstad van Marrakech – ligt in een woestijnachtige omgeving. Fascinerend aspect van de kavel is het uitzicht op de wit besneeuwde toppen van het Atlas-gebergte. De interne organisatie van het woonhuis maakt dit uitzicht vanuit de meeste ruimten mogelijk. De zuidgevel is zo opgebouwd dat deze het uitzicht omkadert terwijl tegelijkertijd de hete zon wordt buitengehouden. Een verfijnd Marokkaans patroon in de buitengevel leidt tot een dubbelzinnige relatie tussen de buiten- en binnenwereld. Het dikke gevelpakket, met een behoorlijke massa, werkt warmte-accumulerend. Kleine openingen maken een visuele relatie met buiten mogelijk. Door de kleine openingen op verschillende manieren op te vullen (volledig open, gevuld met glas, gesloten) wordt het binnenklimaat gereguleerd. Bij grotere openingen worden bij felle zon schermen (doek) aangebracht om het binnenklimaat beheersbaar te houden.

Opdrachtgever: partikulier
Locatie: Marrakech, Marokko
Status: Voorlopig ontwerp