Essent Paviljoen voor duurzame energie

Water en vuur, aarde en lucht, de vier elementaire bronnen voor duurzame energie, staan centraal in het essent vier elementen lab (E4L-lab). In een spectaculair ogend, maar eenvoudig bouwbaar paviljoen ontmoeten experts en publiek elkaar rondom deze bronnen voor duurzame energie.
Door een patio in het dak stroomt (regen)water gereguleerd door het gebouw naar de begane grond. Niet alleen de kracht van water wordt zo ervaarbaar, ook andere eigenschappen als reflectie, stroming en golfslag manifesteren zich. Het is goed denkbaar dat de vijver op de begane grond gecombineerd wordt met het horecaterras. Met vuur wordt natuurlijk zonne-energie bedoeld. Door een langgerekte, noord-zuid georiënteerde vide in het dak valt het zonlicht tot op de begane grond van het gebouw. Het licht wordt versterkt door reflecterende geveldelen (blank metaal). De zonnepatio inspireert tot het omzetten van zonne-energie in warmte. Bij donker weer is deze lichte vide onweerstaanbaar voor zonaanbidders! Het thema aarde is in dit paviljoen een tuin: een aardlaag met daarin vormen van begroeiing. Door een dakpatio komen tevens “hanging gardens” naar beneden. Het thema aarde inspireert tot experimenten met warmte- en koudeopslag in een grondlaag, maar ook tot het opwekken van energie uit levende fauna en compost. Het groen is gemakkelijk te verplaatsen (groen in potten). Het thema lucht wordt gerepresenteerd door grote ballon, die door stijgen en dalen temperatuurschommelingen weergeeft. Deze ballon, een enorme verticale eye-catcher, laat zien waartoe lucht in staat is: turbulentie, windenergie, luchtdruk.
Op de begane grond bevinden zich de grote publieksfuncties zoals het restaurant, de multifunctionele ruimte en de perskamers. De rolstoeltoegankelijke, centraal gelegen entreeruimte is dóór de patio’s te bereiken. Zo ontstaat een heldere logistiek waarin grote groepen snel hun weg vinden. De opzet leidt tot een gemakkelijk te hanteren deurbeleid en een goede beheersbaarheid. De patio’s zijn indien gewenst aan de buitenzijde afsluitbaar. Op de eerste verdieping is het open kennisplatform, een grote flexibel indeelbare ruimte, gesitueerd. Onderzoekers en bezoekers ontmoeten elkaar hier, onderweg van experiment naar experiment. Tijdelijke exposities worden met verplaatsbare informatiepanelen toegelicht. Delen van deze ruimte zijn met flexibele wanden af te schermen. Het kennisplatform is te betreden via een publiekstrap en –lift vanuit de centrale entreeruimte op de begane grond. Op de tweede verdieping zijn de werkplekken en de workshops gesitueerd. Tussen de thematische patio’s in zijn de vloeren geheel flexibel in te delen waardoor flexwerken, werken in groepen van uiteenlopende omvang en het doen van experimenten naast en na elkaar goed mogelijk is. Deze backoffice op de tweede verdieping is te betreden via een lift en trap voor het personeel.

Opdrachtgever: Essent
Locatie: rondreizend paviljoen
Status: prijsvraagontwerp
Samenwerking: Moebius Consult